FEM SPANINGAR: "Bara för MFF att spränga kassan för Colak"

Champions League-kval

MALMÖ. Malmö FF vann det första mötet i Champions League-kvalets andra omgång mot finska HJK med 2-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från MFF-HJK i spelaren ovan. Bilder från MFF Premium.

Colaks mål räddade en svag MFF-halvlek
En minut hade gått innan MFF:s formstarke center Antonio Colak blev frispelad. Kroaten valde dock osjälviskt att söka en passning mot den bortre ytan av straffområdet, där Sören Rieks aldrig nådde bollen. Rieks skulle skjuta MFF:s första skott på mål efter 20 minuter, och med halvtimmen spelad fick Colak till sist avsluta, en volley som gick över från ett svårt läge. Dessa två skott var de enda som hemmalaget åstadkom offensivt under 45 minuter när HJK backade hem och förlitade sig på kontringar. MFF trillade boll för långsamt och utan att få med Anders Christiansen i spelet. Men på tilläggstid hittade Bonke Innocent en öppning i HJK:s försvar och på rätt sida om backlinjen tog Colak emot bollen. MFF-produkten Jakob Tånnander var på bollen men kunde bara se Colaks avslut rulla stolpe in, och rädda en spelmässigt svag halvlek från de himmelsblå.

MFF växlade upp efter pausen
Målet stärkte MFF som kom ut som ett helt nytt lag efter pausen. Rörelsen blev bättre och bollförflyttningarna snabbare när hemmalaget kom i anfallsvåg efter anfallsvåg under andra halvleks inledning. Därför kom HJK:s kvittering i den 68:e minuten som en chock, när Helsingforslaget vann en nickduell på offensiv planhalva, och lagets speciella målskytt Roope Risku avslutade säkert efter att ha löpt sig igenom. Den ledningen skulle bara hålla i sex minuter. Anders Christiansen tog hand om en frispark cirka 25 minuter från målet, som styrdes i högen av spelare och ställde Tånnader som var på väg mot den andra stolpen. MFF fortsatte att öka trycket, och det var först under slutminuterna som HJK fick fram ett par halvchanser. I slutändan var hemmasegern helt rättvis efter styrkedemonstrationen i andra halvlek.

Bara för MFF att spränga kassan för Colak
Nio mål på de nio senaste matcherna. Inlånade Antonio Colaks storform håller i sig, men faktum är att målration kunde varit ännu högre. Det är först de senaste få matcherna som Colak faktiskt känts som en effektiv anfallare som gjort fler mål än vad han missat lägen. Under veckan kom grekiska uppgifter som talade om att MFF och Paok – klubbben som äger 27-åringen – inom kort kommer att förhandla om Colaks utköpspris. Det ligger på cirka 30 miljoner kronor och skulle bli MFF:s dyraste värvning med råge. Så vad väntar sportchef Daniel Andersson på? Tja, först behöver han avvakta ett avancemang mot HJK, som skulle garantera gruppspel i Europa och medföljande pengaregn i höst. För varje vecka blir det dock tydligare och tydligare att klubben behöver ta risken och köpa en anfallare som levererar å det grövsta – på hemmaplan och i Europa.

Inte bara Knudsens inkast saknades
Jonas Knudsen väcker sällan någon uppmärksamhet, förutom när han får en boll vid sidlinjen och ska kasta iväg sina missiler till inkast. Ytterbacken är inte spektakulär på något sätt, men i kväll märktes det hur viktig han är för rytmen på vänsterkanten. Då MFF inte valt att ersätta Behrang Safari fick Eric Larsson helt sonika kliva över och ta vänsterbacksplatsen i den skadade Knudsens frånvaro. Hur tvåfotad och duktig Larsson än blivit offensivt går det långsammare på den kanten utan Knudsen, när Larsson ständigt måste ta emot bollen och slå inlägg med högerfoten. Detta är inte kritik mot Larsson, utan snarare ett understrykande över Knudsens viktiga roll i MFF. Under de sista 20 minuterna bytte Niklas Moisander av Larsson och då fick laget i alla fall en vänsterfot på den positionen.

HJK kommer vara offensivare än Riga
Trots att den finländska mästaren har en spelarbudget som skulle placera sig i allsvenskans bottenskikt är HJK inte alls ett oävet lag. De har sin defensiva grund och fyndiga omställningsspel, där Roope Risku straffade ett MFF-försvar som stod fel – och HJK gjorde mål från ingenstans. Till returmatchen kommer HJK behöva jaga mål, och förmodligen inte uppträda som Riga FC i den förra kvalomgången, som lät MFF ha bollen under 45 minuter i returmatchen. HJK imponerade dock inte med bollen i ägo, och det är frågan om de har kvalitén att luckra upp ett MFF som kan spela på resultatet. Malmö FF:s största utmaning blir nog snarare konstgräsplanen som ska vara värd för returen.

Publicerad 2021-07-21 kl 21:53